550x90

Rohkean juoksun Lontoossa tehneellä Mo Farahilla vielä oppimista: ”Radalla kesti muutaman vuoden saada asiat toimimaan”

Mo Farah tähtää tulevien vuosien arvokisamaratoneille. Kuva: Deca Text&Bild

Mo Farah tähtää tulevien vuosien arvokisamaratoneille. Kuva: Deca Text&Bild

Ratamatkoilla paljon voittaneen brittijuoksijan tähtäimessä MM-kisat Dohassa ja Tokion olympialaiset.

Eliud Kipchoge juoksi hämmästyttävän yhdeksännen perättäisen voittonsa suurella kaupunkimaratonilla, kun Lontoossa kukistui Shura Kitata.

Kotiyleisön suosikki Mo Farah oli kolmas. Ratamatkoilta maratoneille siirtyneeltä Farahilta odotettiin jo urotekoja Lontoossa, mutta kaksi miestä oli parempia.
5000 ja 10 000 metrillä kymmenen maailmanmestaruutta tai olympiavoittoa saavuttanut Farah lähti jopa uhkarohkeaan vauhdinpitoon, sillä kärki kipitti ensimmäisen viisi kilometriä aikaan 13.48. Reitin alkupuolen alamäestä huolimatta vauhti oli kirkkaasti alle ME-ajan ja reilusti alle kahden tunnin loppuaikaan tähtäävää vauhtia.

Tiedossa oli, ettei kukaan kestä vauhtia maaliin asti. Mo Farah kertoi kilpailun jälkeen, että ken leikkiin lähtee, se leikin kestäkööt.

- Taistele kuin mies tai jättäydy peräryhmään ja kadu myöhemmin, Farah kertoi Athleticsweekly -lehden verkkoversiossa.

Brittijuoksija kesti Kipchogen perässä 30 kilometriä ennen hyytymistään. Juoksu riitti silti kolmanteen sijaan ja uuteen Britannian ynnätykseen 2.06.21. Hänen neljän vuoden takainen maratondebyyttinsä aika parani kaksi minuuttia.

Ongelmia juomapullojen kanssa

Farahin matkaa hidasti myös juomaongelmat, sillä hän ei erottanut omaa pulloaan kilpailijoiden pulloista. Näin hän jätti muutamalla pisteellä juomatta ja joutui pariin otteeseen pysähtymään hörpätäkseen omasta pullostaan. Lisäksi kuuma keli ja reipas alkuvauhti vaikuttivat varmasti Lontoossa, mutta Farahin loppuaika on vielä jonkin matkan päässä terävimmästä kansainvälisestä tasosta.

Hän ei ole kuitenkaan huolissaan.

- Radalla minulta kesti muutaman vuoden saada asiat toimimaan, hän totesi.

- Ei mitaleja voiteta yhdessä yössä ja uskon sen olevan totta myös maratoneilla, Farah lisäsi.

Farhin seuraava maratonhaaste odottaa syksyllä jollain suurella kaupunkimaratonilla. Hän ei ole vielä ilmoittanut juokseeko New Yorkissa, Chicagossa vai Berliinissä. Hän kertoi, että arvokisatasolla mielessä siintävät Dohan MM-kilpailut ensi vuonna ja Tokion olympialaiset vuonna 2020. Tuolloin hän on 37-vuotias.

Helpolla Farah Tokiossa ei pääse, sillä Lontoossa voittanut Kipchoge kertoi vuoden 2020 kesäolympialaisten olevan hänellekin erittäin tärkeä tavoite.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama