550x90

Eliud Kipchoge yrittää rikkoa maratonin ME:n viikonloppuna – näin kenialainen on harjoitellut viimeiset viikot

Eliud Kipchoge Berliinin maratonilla vuonna 2015.  Kuva: Deca Text&Bild

Eliud Kipchoge Berliinin maratonilla vuonna 2015. Kuva: Deca Text&Bild

Berliinin maraton juostaan sunnuntaina ja hallitseva olympiavoittaja Eliud Kipchoge yrittää rikkoa Dennis Kimetton maailmanennätyksen 2.02.57, joka on samalla Saksan nopean maratonreitin reittiennätys.

Juoksusivusto Sweatelite on seurannut kenialaisen harjoittelua Kenian Kaptagatissa elokuun puolivälistä lähtien ja sivusto julkaisi Kipchogen harjoitusohjelman viimeisiltä viikoilta.

Kipchogen harjoitusviikko noudattaa vakiintunutta kaavaa, jossa vauhdikkaammat harjoitukset ovat tiistain rataharjoitus, torstain pitkä juoksu ja lauantain vauhtileikittely.

Esimerkiksi tiistain rataharjoituksessa 33-vuotias Kipchoge juoksi 22. elokuuta 12 x 800 metriä ja 10 x 400 metriä. 800 metrillä tavoiteaika oli 2.10 ja 400 metrillä 62 sekuntia palautuksen ollessa puolitoista minuuttia.

2500 metrissä mäkisillä teillä

Torstaina ohjelmassa oli pisin harjoitus. Joka toinen viikko Kipchoge juoksi 30 kilometriä noin tunnissa ja 40 minuutissa. Joka toinen viikko ohjelmassa oli 40 kilometrin lenkki. Viime viikon torstaina 10 päivää ennen Berliinin maratonia Kipchoge pisteli 40 kilometriä aikaan 2.15. Tätä lenkkiä, kuten muitakaan lenkkejä, hän ei tehnyt asfaltilla, vaan mäkisellä tiellä 2500 metrin korkeudessa, jossa ilma on ohuempaa kuin merenpinnan tasolla.

Lauantain vauhtileikittelyssä maratoonari juoksi minuutin verran kovaa ja minuutin hölkäten. Esimerkiksi 2. syyskuuta Kipchoge juoksi 25 kertaa minuutin kilometrivauhdin ollessa keskimäärin 2.45/km.

Muina päivinä Kipchoge juoksi kaksi kertaa. Tällaisena päivänä hän saattoi juosta aamulla 21 kilometriä 71 minuutissa ja illalla 10 kilometriä 40 minuutissa. Vauhtiharjoituspäivinä ohjelmassa oli vain yksi harjoitus. Viikkokilometrit ovat liikkuneet noin 200 kilometrissä.

Kenialaisen harjoittelua seurannut toimittaja kertoo, ettei Kipchoge vienyt itseään koskaan äärirajoille harjoituksissa. Periaatteessa hän olisi voinut jatkaa harjoituksia vielä pidemmällekin ja vauhdikkaimmankin vedon päätteeksi hän lähti hölkkäämään viimeistään minuutin päästä.

Kipchogen harjoitukset elokuun 10. päivästä lähtien aina kuluvan viikon keskiviikon matkapäivään asti on luettavissa sweatelite.co -sivustolta.

Toukokuussa Kipchoge juoksi maratonin Monzan moottoriradalla 25 sekunnin päähän kahden tunnin maagisesta rajasta. Tosin tämä juoksu ei tuonut virallista ME-aikaa, sillä tapahtuman reitti ja järjestelyt eivät täyttäneet ME-juoksulle vaadittavia kriteerejä.

Sunnuntai näyttää, riittääkö Kipchogen harjoittelu maailmanennätyksen alitukseen.

- Juho-Veikko Hytönen

550x350


Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama