550x90

SM-maraton juostaan lauantaina : Alisa Vainio ja Jaakko Nieminen kärkinimet

Jaakko Nieminen. Kuva: Deca Text&Bild

Jaakko Nieminen. Kuva: Deca Text&Bild

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Jaakko Nieminen tavoittelee uransa toista voittoa SM-maratonilta lauantaina Jyväskylässä. Naisten kilpailun kärkinimi on Lappeenrannan Urheilu-Miesten Alisa Vainio, jolle maraton on valmentajansa Jarmo Viskarin mukaan lähinnä pitkä lenkki.

Vainio, 19, on kesän mittaan juossut kilpaa vain kolmesti: kerran 10 000 metriä radalla ja kahdesti saman matkan maantiellä. Ne ovat myös keuhkoklamydiasta toipuvan juoksijan ainoat niin sanotut kovat harjoitukset kevään jälkeen.

- Lääkärin ohjeiden mukaan on menty, eikä harjoituksissa ole vauhtia pidetty. SM-maraton juostaan pitkänä lenkkinä, jossa on muitakin mukana, Viskari sanoo Yleisurheilu.fi-sivuston jutussa.

Vainio poti vielä viime viikolla flunssaa, joten kilpailuun osallistumista mietittiin tarkkaan.

- Normaalisti tällaista kisaa varten olisi tehty valmistavia harjoituksia. Nyt mennään omaa rauhallista vauhtia, eikä sijoituksille ole niin väliä. Tavoite on säilyttää kilpailurutiini, Viskari sanoo.

Se tarkoittaa, että Jyväskylässä juostaan eri vauhtia kuin mikä Vainion maratonennätys 2.33.24 on.

Nieminen: Kahden kauppa

Maratonin SM-mitaleista kilpaillaan Jyväsjärven rantaa kiertävällä kevyen liikenteen väylällä, joka tunnetaan Rantaraittina. Maraton juostaan neljänä 10,55 kilometrin lenkkinä. Juoksijoille on luvassa koleahko sää, jota saattaa siivittää kevyt sade.

- Reitin tunnen kuin omat taskuni. Helpompi se kuin parin vuoden takainen Pyhtään ”vuoristoreitti”, Nieminen muistelee toissa vuoden SM-kilpailua, jossa hän vei Suomen mestaruuden.

Kotikilpailustaan Nieminen odottaa tasaista vääntöä Turun Toverien Antti-Pekka Niinistön kanssa. Niinistölle kisa on uran ensimmäinen maraton. Keväällä puolimaratonin SM-kisoissa Nieminen oli kolmas (1.07.06) ja Niinistö neljäs (1.07.52).

- Kahden kauppa siitä on tulossa. Vaikka Niinistöllä ei ole maratonkokemusta, meidän alimatkojen tulokset ovat tältä kaudelta hyvin samanlaiset. Kyse on siitä kuinka henkinen kantti kestää, Nieminen sanoo.

Mitalitaistoon Nieminen povaa myös ex-mestareita JKU:n Miika Takalaa ja Naantalin Löylyn Marko Tuokkoa. Takala vei mestaruuden 2013 ja Tuokko vuotta myöhemmin.

Ennätyskin on mahdollinen

Latviassa lääketiedettävä opiskelevalle Niemiselle SM-maraton on ollut ykköstavoite vajaan vuoden verran. Häneltä korjattiin silloin leikkauksella vatsalihasvamma. Leikkauksen tuoman kuntoutuksen jäljiltä tämän syksyn maratonkisa sopi hyvin tavoitteeksi.

- Loppuaikaa en lähde veikkailemaan, mutta ennätyskin on mahdollinen, juoksija sanoo.

Niemisen, 30, ennätys on Pyhtään SM-maratonilla toissa vuonna juostu 2.26.29.

Viime vuoden maratonmestarit Aki Nummela ja Laura Manninen eivät ole Jyväskylässä puolustamassa mestaruuksiaan.

Yleisurheilu.fi

Osallistujalista

550x350


Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama