Farah 10 000 metrin kuningas Lontoossa – kilpailijoiden vauhdinpito ei sulattanut mestarin kiriä

Mo Farah. Kuva: Deca Text&Bild

Mo Farah. Kuva: Deca Text&Bild

Yleisurheilun MM-kilpailut käynnistyivät perjantaina Lontoossa ja yksi illan huippuhetkistä oli miesten 10 000 metrin juoksu. Ennakkosuosikki Mo Farahille ei taaskaan löytynyt voittajaa, vaan uransa tähän kauteen päättävä britti juoksi maailmanmestariksi.

Kilpailu lähti käyntiin erittäin vauhdikkaasti, kun ensimmäinen kilometri poljettiin kärkimiesten osalta alle 2.40. Ugandalaiset, kenialaiset ja etiopialaiset yrittivät reippaalla vauhdinpidolla sulattaa Farahin iskukyvyn ja kova tahti jatkui seuraavillakin kilometreillä. Farah pysytteli juoksevan joukon takana ensi kilometrit, mutta nousi kärkipäähän ennen puoltaväliä.

Vitosen väliaika ohitettiin ajassa 13.33,74 ja vauhti pysyi kovana. Innokkaimmin tahtia pitivät Geoffrey Kamworor, Joshua Cheptegei sekä Paul Tanui.

Vauhti jatkui hurjana myös kilpailun toisen puolikkaan. Viimeisen kilometrin alkaessa kärkiryhmässä oli jäljellä yhdeksän miestä. Näiden joukossa nelinkertainen olympiavoittaja ja tuossa vaiheessa vielä viisinkertainen maailmanmestari Mo Farah.

Brittijuoksijaa ei saatu pudotettua ennen viimeistä kierrosta, vaan hän siirtyi kilpailun kärkeen 600 metriä ennen maalia. Farah meinasi vielä mennä nurin viimeisellä kierroksella kompuroituaan kenialaisten kanssa, mutta hän pysyi pystyssä. Loppusuoralla Farahille ei löytynyt vastusta ja hän juoksi uransa kuudenteen maailmanmestaruuteen. Kello pysähtyi aikaan 26.49,51.

Hopeaa otti Ugandan Joshua Cheptegei ja pronssia Paul Tanui.

Farah tavoittelee seuraavaa ja uransa viimeistä maailmanmestaruutta ensi lauantain 5000 metrin finaalissa. Sitä ennen hänen täytyy juosta finaaliin keskiviikon alkuerissä.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset


Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama