Triac Carbon Skate 550x90

Brasilialla vain kaksi olympiakriteerit täyttävää hiihtäjää, mutta kaikki osaavat pelata jalkapalloa

Brasilian olmypiajoukkue vuoden 2010 talviolympialaisten avajaisissa. Kuva: Laiho/NordicFocus

Brasilian olmypiajoukkue vuoden 2010 talviolympialaisten avajaisissa. Kuva: Laiho/NordicFocus

Kestävyysurheilu.fi haastatteli brasilialaishiihtäjien kanssa työskentelevää Kristian Sottia. Brasilian hallituksen, olympiakomitean ja Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n tukemassa projektissa pyritään nostamaan hiihtolajien asemaa perinteisessä kesäurheilumaassa ja nostaa lajiin huippuja myös Etelä-Amerikasta.

 {loapdosition google}

Sotti päätyi Brasilian olympiakomitealle töihin suoritettuaan nelisen vuotta sitten työharjoittelua maassa. Hän harjoitteli yhdessä paikallisten hiihtäjien kanssa ja näiden kontaktien kautta suomalainen olikin jo auttamassa brasilialaisia suksien kanssa Lahden MM-hiihdoissa. Työn jälki oli sen verran hyvää, että paikallinen olympiakomitea kysyi häntä mukaan myös Pyeongchangin projektiin.

Sotti pisti hihat heilumaan saman tien saavuttuaan Keski-Eurooppaan, sillä viime viikonloppuna hiihdettiin Sveitsin kansalliset mestaruuskilpailut, joissa brasilialaistenkin suksi piti saada toimimaan. Sotti kertoo roolinsa olevan moniulotteinen. Hiihtolajien tuntemuksen lisäksi projektin läpiviennissä auttaa myös fysioterapeutin koulutus.

- Yritän antaa mahdollisimman paljon heille tietoa valmennuksesta, suksista ja niiden huollosta. Vaihdamme projektinjohtajan kanssa paljon ajatuksia valmennuksesta ja yleisesti urheilusta, Sotti kuvailee.

Hänen roolinsa on myös toimia esimerkkinä urheilijoille: kuinka saada rutiinia ja olla ammattimainen urheilija heille eksoottisessa talvilajissa. Tehtäväkenttä on kirjava.

- Harjoittelen heidän kanssa ja yritän opettaa samalla myös vähän englantia, hän jatkaa..

Urheilijat puhuvat hyvin vähän englantia, mutta Sotti kertoo omaavansa ”pienet pohjat” portugalin kieleen. Urheilijoiden kanssa tarvitaan tulkkausapua, mutta projektin brasilialainen johtaja puhuu sujuvaa englantia.

Mourao23217ModicaNFJaqueline Mourao Lahden MM-kilpailuissa. Kuva: NordicFocus

Kaksi kriteerit täyttävää urheilijaa

Olympialaisten maapaikat jaetaan erittäin monimutkaisen laskentatavan perusteella. Brasilialla maapaikkoja on yksi miehiin ja yksi naisiin. Olympiakriteerit täyttäviä urheilijoita on saman verran, joten joillain matkoilla nähdään Brasilian värejä ladulla.

Urheilijan on vielä saavutettava tietty määrä FIS-pisteitä päästäkseen kilpailemaan olympialaisissa. Victor Santos saavutti riittävät FIS-pisteet juuri viikonloppuna Liechtensteinissä, kun miehen suksi saatiin pelaamaan. Sen sijaan Lucas Limalla kymmenykset eivät olleet puolella hänen jäädessä 0,7 pisteen päähän normista.

Maan tunnetuin hiihtäjä on Jaqueline Mourao, joka on kilpaillut talviolympialaisten lisäksi myös kesäolympialaisten maastopyöräilyssä. Mourao asuu Kanadassa, eikä ole tällä hetkellä joukkueen mukana Livignossa.

Brasilian parhaat hiihtäjät voisivat Sotin arvion mukaan Suomessa hiihtää kansallisella tasolla, eli mitaleita Pyeongchangista ei ole tulossa, mutta ehkä joskus myöhemmin. Olympialaisissa mitä todennäköisemmin nähtävä Santos on 20-vuotias ja niukasti FIS-pisteiden väärälle puolelle jäänyt Lima on vasta 16.

- Santos on todella lahjakas kestävyysominaisuuksiltaan. Molemmat ovat teknisesti hyviä hiihtäjiä eivätkä kalpene muille kanssakilpailijoille. Muilla joukkueessa on enemmän matkaa kärkeen, mutta täysin ammattimaista menoa hekin jo esittävät, Sotti kertoo näkemyksensä ensimmäisten päivien jälkeen.

- Jalkapalloa he kaikki toki osaavat pelata, kun se kuuluu heidän kulttuuriin, Sotti lisää.

Trooppiselta vyöhykkeeltä tulevien hiihtäjien matka arvokisoihin on ollut sen verran merkittävä ilmiö, että olympiapaikan saavuttaneesta Santosista tehdään Kansainvälisen olympiakomitean Olympic Channelille dokumenttielokuva, joka kantaa nimeä Far From Home. Kuvausryhmä on seurannut nuoren miehen edesottamuksia pitkin vuotta ja viikonloppuna kameramiehet olivat paikalla Liechtensteinissä. Dokumenttielokuvassa nähdään myös Suomi-verkkarit ja suomalaisia brändejä, sillä kameralle tallentui myös Sotin ja Santosin yhteistyötä.

-Juho-Veikko Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama