Triac Carbon Skate 550x90

Valmentajanvaihdos tuonut vauhtia Visma Ski Classicsiin tähtäävän Heli Heiskasen tasatyöntöön

Heli Heiskanen viime talven Kaiser Maximillian Laufissa. Kuva: NordicFocus

Heli Heiskanen viime talven Kaiser Maximillian Laufissa. Kuva: NordicFocus

Viime kaudella maratonsarjan kokonaiskilpailussa kuudenneksi sijoittunut suomalainen on harjoitellut keväästä lähtien Jarmo Riskin valmennuksessa.

Heli Heiskanen oli viime kaudella Suomen ykköshiihtäjä maratonhiihtojen Visma Ski Classics -sarjassa. Posiolainen oli naisten kokonaiskilpailun kuudes. Ensi kauteen 36-vuotias hiihtäjä lähtee vuoden kokeneempana ja hieman uusin kuvioin. Kestävyysurheilu.fi haastatteli Trentino Robinson Trainer -tallia edustavaa suomalaista kahden viikon Italian leirin päätteeksi.

Heiskanen saapui Italiasta kotiinsa Posiolle maanantaina illalla. Italiassa hän harjoitteli sekä Val Di Fiemmen että Val Di Fassan laaksoissa. Kauaa suomalainen ei ehdi pohjoisessa aikaa viettää, sillä seuraava kolmen viikon mittainen leiri alkaa puolentoista viikon kuluttua. Hän suuntaa ensin Livignoon ja sitten Val Senalesiin.

Maratonhiihdot mielessä

Heiskanen vaihtoi valmentajaa viime kauden lopuksi. Oulun Hiihtoseurassa vaikuttava Veikko Anttonen valmensi häntä 10 vuotta, mutta keväästä lähtien harjoittelusta on vastannut Jarmo Riski.

- Muutoksia pitää välillä tehdä ja nyt oli hyvä tilaisuus. Valmennusta muutettiin Visma Ski Classicsin tarpeita ajatellen ja Jarmo kanssa ollaan tehty kesän ajan töitä, Heiskanen kertoo Kestävyysurheilu.fi:lle.

Perinteisellä hiihtotavalla suksittavan Visma Ski Classicsin tarpeet tarkoittavat erityisesti tasatyönnön viemistä eteenpäin. Heiskanen kertoo, että kuluvan harjoituskauden aikana voimaharjoittelu on muuttunut täysin. Lisäksi tasatyönnön tekniikkaan on kiinnitetty huomiota ja juoksun määrä harjoittelussa on lisääntynyt.

Heiskanen näkee valmentajan läsnäolon tärkeänä hiihtäjän harjoittelussa. Aiemmassa valmennussuhteessa valmentaja ei voinut olla yhtä paljon paikalla harjoituksissa. Uuden valmentajan taitavasta silmästä on ollut apua erityisesti tekniikassa.

- Jarmolla (Riski) on fysioterapiatausta, joten hän tietää paljon esimerkiksi tasatyönnön voimasuunnista. Lisäksi voimaharjoituksissa Jarmo on ollut paikalla, sillä hänelle on ollut tärkeää nähdä, että teen toistot oikealla tekniikalla, Heiskanen kertoo.

- Tässä lajissa hakataan paljon tasatyöntöä ja liikeratojen pitää olla oikeita. Muuten kehon ja erityisesti selän saa nopeasti hajalle.

Ja kehitystä on tapahtunut.

- Ainakin joukkuekaverit ovat leireillä sanoneet, että tekniikka näyttää paremmalta. Lisäksi tasatyönnön vauhdit ovat nousseet harjoituskauden kahdessa testissä, Heiskanen kertoo.

Tasatyönnön, voimantuoton ja tekniikan muutokset pitää vielä viedä suksen päälle luonnonlumella.

- Asfaltilla ja rullasuksilla hiihto on vähän eri tekemistä. Ennen edellistä leiriä kävimme Jarmon kanssa hiihtoputkessa katsomassa tekniikkaa ja kyllä kaikki näyttää sielläkin ihan hyvältä, Heiskanen vakuuttaa.

VismaSkiClassicsWomenCortinaToblachBragottoNFHeli Heiskanen (kuvassa 2. oikealta) jäi viime talvena terävimmälle kärjelle erityisesti helpoissa maastonosissa. Kuva: Bragotto/NordicFocus

Lisää lepopäiviä

Riskin valmennuksessa harjoittelu on ollut kovaa, mutta mukaan on tullut aikaisempaa enemmän myös puhtaista lepopäiviä.

- Ne päivät ovat henkiselle hyvinvoinnillekin tärkeitä. On aikaa tehdä muutakin, esimerkiksi tavata ystäviä, hän kertoo.

Ahkerana harjoittelijana tunnetun maratonhiihtäjän kroppa oli alkukesästä ihmeissään niinä päivinä, kun mitään ei tapahtunut.

- Hieroja kysyi minulta, että mitä olen tehnyt, kun lihas on niin jumissa. Sanoin vain, että olen levännyt. Nyt loppukesästä keho on ehkä tottunut siihenkin paremmin, eivätkä lihakset ole lepopäivän jälkeen enää niin jumissa.

Helpot pätkät viime talven vaikeimpia

Visma Ski Classicsin kärjessä mennään kovaa ja viime vuonna suomalainen oli osakilpailuissa kymmenennen sijan molemmin puolin. Parhaimmillaan helmikuussa hän oli kuudes sekä Cortina-Toblachissa että Jizerska50:llä. Tätä seurasi vielä Vasaloppetin seitsemäs sija.

Heiskasen mukaan ero sarjan parhaisiin naisiin tuli erityisesti reittien helpoilla pätkillä. Toblach Cortinassa kärki karkasi häneltä vasta viimeisen 10 kilometrin loivalla alamäkipätkällä, joka oli muuten ylämäkivoittoisen reitin helpoin osuus.

- Ylämäissä pysyin kyllä mukana, mutta loivissa alamäissä tuli eroa. Tehontuotto teknisesti helpoissa maastonkohdissa oli heikoin kohta. En yksinkertaisesti osannut tasatyöntää yhtä kovaa, Heiskanen pohtii.

HeiskanenSkiClassicsKuva: Magnus Östh

Parantuneen voimantuoton ja tekniikan siirtäminen luonnonlumen hiihtoon alkaa lokakuun alussa Val Senalesissa yhdessä Suomen maajoukkuehiihtäjien kanssa. Hiihtopaikat sijaitsevat yli 3000 metrissä ja hotellikin sijaitsee yli 2100 metrin korkeudessa, joten hän siirtyy ensin muutamaksi päiväksi 1800 metrin korkeuteen Livignoon totuttelemaan korkeaan ilmanalaan.

Kuluva viikko Posiolla sujuu palauttavan ja aineenvaihduntaa ylläpitävän harjoittelun parissa. Aiemmin Heiskanen on tehnyt opettajan töitä, mutta tänä syksynä fokus on ollut täysin urheilussa.  

- En ole koululla käynyt kuin pari tuntia syksyn aikana, vaan on treenattu kaksi kertaa päivässä tai sitten levätty. 

Visma Ski Classics alkaa Sveitsistä tasan kahden kuukauden kuluttua. Marraskuun lopusta alkaen nähdään, missä Heli Heiskanen kulkee suhteessa muihin maratonhiihtomaailman kärkinaisiin.

-Juho-Veikko Hytönen

Visma Ski Classicsin 2016/2017 naisten lopputulokset

Triac Carbon Skate 550x350


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama