Triac Carbon Skate 550x90

Johaugin tuomio keskikastia - Näin pitkiä kilpailukieltoja klostebolikäryistä on jaettu

Therese Johaug. Kuva: NordicFocus

Therese Johaug. Kuva: NordicFocus

Hiihtäjä Therese Johaugin saama 18 kuukauden kilpailukielto on herättänyt monenlaisia tunteita hiihtomaailmassa ja hiihtourheilua seuraavien parissa.

Norjalaisten mielestä Johaugin saama kilpailukiellon pituus on kohtuuttoman pitkä. Ulkomailla norjalaisen taas sanotaan päässeen helpolla.

Norjan TV2 spekuloi jo viime vuoden lokakuussa Johaugin kilpailukiellon pituutta. Tv-kanavan verkkosivusto otti selvää, minkälaisiin kilpailukieltoihin aiemmin samasta aineesta kärynneet urheilijat oli tuomittu.

Ennen Johaugia 27 urheilijaa on jäänyt kiinni klostebolista, ja kilpailukieltojen pituus on vaihdellut 29 päivästä neljään vuoteen.

Varhaisimmat jutussa ilmenevät käryt ovat vuodelta 1999. Tuolloin tshekkiläinen jalkapalloilija sai aineesta neljän viikon pelikiellon. Unkarilainen vesipalloilija sai samana vuonna 15 kuukauden kilpailukiellon samasta aineesta. 2000-luvun alkuvuosina jalkapalloilijat saivat käryistä 29 päivän pelikiellot. Vuonna 2013 italialaispalloilija Marco Conte sai aineesta 13 kuukauden kiellon.

Vuonna 2007 dominikaanilainen lentopalloilija Maria Santos sai aineesta neljän vuoden kilpailukiellon. Kolme vuotta myöhemmin isobritannialainen kuulantyöntäjä Mark Edwars sai kolme vuotta.

Kestävyysurheilijoista eniten aineista ovat kärynneet pyöräilijät, jotka TV2:n jutun mukaan ovat käyttäneet klostebolia sisältänyttä rasvaa pyöräillessä syntyneisiin hiertymiin. Vuonna 2013 yhteensä neljä italialaista pyöräilijää kärähti aineesta. Kilpailukiellot olivat 20 kuukautta, 18 kuukautta, 15 kuukautta ja yksi vuosi. Vuotta aiemmin kaksi costaricalaista pyöräilijää sai samasta aineesta kahden vuoden kilpailukiellon.

Yhteensä 27:sta kärynneestä urheilijasta 15 on saanut vähintään puolentoista vuoden kilpailukiellon. Suurin osa alle 1,5 vuoden kilpailukiellon saaneista sai vuoden pannan. Yhteensä 21 urheilijaa on saanut kilpailukiellon, jonka pituus on vaihdellut yhdestä kahteen vuotta. Yhdysvaltain Major Leaguessa pelaava baseball-pelaaja Freddy Galvis sai samasta aineesta 50 pelin pelikiellon, joka vastaa noin vajaata kolmasosaa koko kauden peleistä.

Jutussa ei ole eritelty, millä perustein urheilijoille on kilpailukieltoja jaettu. Ilmeistä kuitenkin on, että alle kahden vuoden kilpailukiellon saaneiden urheilijoiden on todettu saaneen ainetta kehoonsa muussa kuin suorituskykyä edistävässä tarkoituksessa. Tiettävästi yksikään urheilija ei ole vielä selvinnyt klostebolikäryistä täysin kilpailu- tai pelikielloitta.

-Juho-Veikko Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama