Triac Carbon Skate 550x90

Piippo ja Lehtonen voittajat rullahiihdon SM-kisojen takaa-ajossa

Eveliina Piippo. Kuva: Timo Mikkola

Eveliina Piippo. Kuva: Timo Mikkola

Eveliina Piippo ja Lari Lehtonen olivat vahvimmat rullahiihdon SM-kilpailujen takaa-ajokilpailussa sunnuntaina Imatralla.

Vapaan hiihtotavan kilpailuun lähdettiin lauantain sprintin tulosten perusteella. Kahdeksan sekuntia Lauri Lepistön perään lähtenyt Imatran Urheilijoiden Lehtonen otti Kouvolan Hiihtoseuran Lepistön nopeasti kiinni ja kaksikko eteni 25 kilometrin radan yhdessä. Loppusuoralla Lehtonen oli vahvempi napaten SM-kullan. Lepistö otti hopeaa.

- Piti kuitata eilinen hyytyminen. Laurin kanssa vuoroveto toimi hyvin. Se on rullahiihdossa tärkeää ja siinä repesi erokin muihin, Lehtonen kertasi kisan alkua.

Lehtonen ja Lepistö päättivät jatkaa kovaa vauhdinpitoa vielä senkin jälkeen, kun ero muihin oli kasvanut riittävästi.

- Siinä olisi voinut ruveta jo himmailemaan ja katselemaan loppukiriä, mutta sovittiin, että harjoituksen vuoksi jatketaan. Eilisestä oppineena otin pitkän kirin. Tiesin, että Laurin kanssa ei kannata tätä jättää viimeiselle 200 metrille, Lehtonen kertasi takaa-ajon ratkaisuhetkiä.

LehtonenLepistoRullaSMTakaaajoMikkolaLari Lehtonen ja Lauri Lepistö. Kuva: Jarko Ahonen

SM-rullahiihto ei houkutellut viikonloppuna kaikkia Suomen huippuja paikalle. Kuuluttaja Mikko Reitti tiedustelikin Lehtoselta sitä, miten rullahiihdon pariin saataisiin vielä enemmän maajoukkueen ja kansallisen tason hiihtäjiä, kuten Ruotsissa ja Norjassa.

- Pitää luoda kulttuuri, että kisoja on ja että niissä käydään. Aivan kuten talvella meillä on Suomen Cup, jossa käydään. Samalla tavalla pitäisi olla rullahiihtocup, jossa jaettaisiin pisteitä.

- Voi olla ettei tällaista mahdollisuutta tiedostetakaan. Ehkä pelätään tulla kisoihin ”huonossa kunnossa”, mutta nämä pitää ottaa harjoituksina. Nämä ovat hyviä treenejä talvea varten, Lehtonen kannusti.

Pyhäjärven Pohdin Joni Mäki kukisti pronssikirissä Imatran Urheilijoiden Ville Ahosen. Jämin Jänteen Markus Vuorela oli viides.

LehtonenLariSMRullaTakaaajoMikkolaMiesten kärkikolmikko. Kuva: Timo Mikkola

Piippo tasaisella tahdilla voittoon

Naisten kilpailussa neljäntenä 20 sekuntia kärjen perään radalle päässyt Eveliina Piippo oli omaa luokkaansa. Vuokatti Ski Teamin hiihtäjätär jätti muut taakseen jo 15 kilometrin kilpailun ensimmäisellä kolmanneksella. Maalissa ero hopeamitalistiin ja seurakaveri Katri Lylynperään oli yli kaksi minuuttia. IF Minkenin Andrea Julin rullahiihti pronssille.

Piippo päätti ratkaista kilpailun tasaisen tappavalla vauhdilla alusta alkaen, eikä hän jäänyt hiihtämään muiden kanssa.

- Hetken katselin muiden vauhtia, mutta ajattelin että jos tässä pidempään mennään niin, he pystyvät vastaamaan vauhtiini. Otin varman päälle ja lähdin vetämään, Piippo kertasi suoritustaan.

PiippoEveliinaRullaSMTakaaajoMikkola2Kuva: Timo Mikkola

Piippo on tehnyt nousua Suomen kärkeen ja erityisesti viime talvena nimi tuli monelle hiihtoa seuraavalle tutuksi.

- Vapaalla pitkät matkat tuntuvat kulkevan, mutta muilla matkoilla on vielä aika paljon tekemistä ennen kuin kansainväliselle huipulle kannattaa havitella, hän totesi.

Piippo harjoittelee Ville Oksasen valmennuksessa. Kesän harjoitteluun muutoksia on tullut lähinnä voimapuolella. Muuten harjoittelu jatkuu samoilla tutuilla linjoilla, joskin toteutuksessa pyritään vieläkin parempaan.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama