Triac Carbon Skate 550x90

Viestit poistettiin hiihdon maailmancupin ohjelmasta – joukkueaika-ajoa ehdotettiin Tour de Skin avausmatkaksi

Venäläishiihtäjät ottivat ankkuri Sergei Ustjugovin vastaan Lahden MM-viestin pääteeksi. Maailmancupissa ei viestejä ensi talvena nähdä. Kuva: NordicFocus

Venäläishiihtäjät ottivat ankkuri Sergei Ustjugovin vastaan Lahden MM-viestin pääteeksi. Maailmancupissa ei viestejä ensi talvena nähdä. Kuva: NordicFocus

Hiihdon maailmancupin kalenteri vahvistettiin FIS:n Slovenian kevätkokouksessa viikonloppuna. Ihmetystä on herättänyt se, että ensi talvena hiihdetään vain yksi kansainvälinen viesti: olympialaisten viesti.

Maailmancupista on poistettu viestit yhtä parisprinttiä lukuun ottamatta. Viime vuonna viesteissä kilpailtiin joulukuussa Ranskan LaClusaz’ssa ja tammikuussa Ruotsin Ulricehamnissa. Etenkin Ruotsissa järjestetty viesti oli suuri yleisömenestys. Pelkästään ladun varteen oli kerääntynyt kymmeniä tuhansia katsojia.

Expressen-lehden haastattelema Rikard Grip on pettynyt.

- Mielellään näkisin maailmancupissa kaikkia arvokisamatkoja. Ihannetilanne olisi ollut kuin viime kaudella – viesti kuukausi ennen arvokilpailuja, Grip kertoo.

Ulricehamnin viesti oli jännittävä kilpailu alusta loppuun ja ainakin alun kaavailussa se oli katsastuskilpailu myös Suomen MM-viestijoukkueeseen. Muun muassa ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräiselle annettiin mahdollisuus hiihtää Ulricehamnissa, mutta Mäkäräinen päättikin panostaa ampumahiihtokauteen. Gripin mukaan maailmancup-viestien poistaminen ei vaikeuta ruotsalaisten olympiaviestijoukkueen muodostamista, mutta hän epäilee, että muissa maissa se voi tuottaa ongelmia.

Viestit liian harvojen juhlaa?

Viestit ovat olleet lopulta yleisömenestyksiä vain muutamissa maissa eli niissä, joilla on useampi hyvä hiihtäjä. Esimerkiksi Justyna Kowalczyk on seurattu tähti kotimaassaan Puolassa, mutta viesteissä puolalaiset eivät ole koskaan pärjänneet, sillä Kowalczyk on käytännössä maansa ainoa naispuolinen kansainvälisen kärkitason hiihtäjä. Lisäksi välillä Norja on karannut turhan kauas muilta. 

Viime kaudella molemmissa maailmancupin viesteissä oli alle 15 joukkuetta sekä naisissa että miehissä. Norja voitti molemmat viestit ja MM-viestin sekä miesten että naisten puolella.

Joukkueaika-ajo?

Expressen-lehden tietojen mukaan Sveitsin hiihtoliitto on ehdottanut Tour de Skin avausmatkaksi maantiepyöräilystä ja Visma Ski Classicsista tuttua joukkueaika-ajoa. Ajatus ei ole saanut lämmintä vastaanottoa muualta ja se äänestettiin kumoon ensi talven kalenterista. Siitä huolimatta ehdotus saattaa nousta pintaan tulevina vuosina.

Rikard Grip ei usko, että joukkueaika-ajo tekisi vaikutuksen tv-katsojiin, eikä se tasoittaisi maiden välisiä tasoeroja.

- Kuvittele, jos Norja asettaisi joukkueen Björgen, Johaug ja Weng. Me olisimme pärjänneet hyvin, mutta kuinka moni maa saa jalkeille kolmen todella hyvän hiihtäjän joukkueen?, Grip kysyy.

Maastohiihdon maailmancupin osakilpailukohtainen ohjelma

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama